Home » Junioren » Festivals en wedstrijden

Festivals en wedstrijden

Verslag van het Nova Jonge Filmers Festival 2021

Het is zaterdag 27 november en de zaal van het FIGI theater stroomt langzaam vol.

Niet zo vol als anders maar dat komt natuurlijk door de vele afmeldingen wegens Corona of omdat jongeren in quarantaine zitten.

Maar wij zijn er klaar voor, de prijzentafel staat klaar, de films staan klaar bij de techniek en de presentatrice, Noémi Wiekeraad

is er ook klaar voor. Achter de schermen heeft de jury de nodige informatie gekregen en met hun map en pen lopen Leo Baeten, Ruben van Barneveld en Willem Spork de zaal binnen.

Na het welkom vertrekken de oudste deelnemers met de documentairemakers Pien Veenink en Anne Mulders en Anne naar  een andere zaal waar ze een workshop hebben. Zij laten daar hun documentaire “ Getrouwd met Jezus”

zien aan de jongeren, waarna ze vertellen hoe deze ontstaan is, wat ze allemaal beleefd hebben. Ze komen tot allerlei tips die de jongeren  weer kunnen gebruiken bij het maken van hun nieuwe film.

De jongste deelnemers zitten nog in de zaal, vergezeld van hun ouders. Wat hebben ze hard gewerkt, 12 films zijn er gemaakt door jongeren tot 16 jaar en daar zaten echt mooie films bij.

De jongeren van de Jongefilmstudio Beilen vielen hier goed in de prijzen! De film “i will get you”  van Elin van der Velden en Emma van Uden, won de  eerste prijs  in de categorie tot 16 jaar. In de film  beleven we angstige  momenten met de hoofdrolspeelster.  De groep van Teun Dijk en Jonathan Oosting had weer een heel ander thema maar, helaas, nog steeds actueel.  De hoofdrolspeler kan niet meer omgaan met de mishandeling en situatie thuis en wil  liever niet meer leven. Zijn vrienden denken er gelukkig anders over. Hiermee wonnen zij de 2de prijs.  De prijs voor de beste acteur, van het gehele festival, was Floris Bulk met “Bathroomconlict” Een humoristische film waarin hij zelf de dubbelrol speelt.

Het niveau van de films van jongeren is de laatste jaren enorm omhoog gegaan. Er waren actiefilms en films waarin we konden zien dat jongeren toch enorm bezig zijn met psychische problemen. Er waren diverse documentaires die boeiend verteld werden.

zoals de film “de Val” waar een meisje grote problemen heeft thuis, op school en bij haar vrienden na de dood van haar vader. Deze film behaalde niet alleen de eerste prijs in de categorie van 16 tot 19 jaar maar de maker Laurian Serno werd de Laureaat , of wel de beste filmmaker van het festival. Met 46 ingezonden n films is dat een grote prestatie.  Zijn film is dus nu geselecteerd voor het NOVA Gala  in 2022.

Toen we klaar waren met de films  begon voor iedereen het wachten op de jury uitslag. Gelukkig duurde het niet te lang en konden de prijzen uitgereikt worden. Voor de winnaars was er een action-camera en voor de 2de prijswinnaars een selfiestick of een boek omtrent het filmen. Verder was er voor iedereen een leuke sleutelhanger met inscriptie en natuurlijk het certificaat van deelname en een juryrapport. De prijs voor de beste camera ging naar de Robbery-Nikey een leuke frisse  clip met veel humor. De beste geluidstoepassing was er voor Yamel Stam

met Lock Down. De beste actrice Lisanne Hoefnagels.

Ik heb niet alle prijswinnaars hier genoemd maar de hele uitslag en de rapporten van de films staan allemaal op de site   www.novajongefilmers.nl

Om zes uur werd de jury bedankt voor hun vele en moeilijke werk. En ook Noémie voor de gezellige presentatie en natuurlijk Fred voor het technische gedeelte. Iedereen ging enthousiast naar huis en er werd door menigeen nog even nagepraat en adressen uitgewisseld. Want ook het netwerken is een belangrijk onderdeel van dit festival.

En volgend jaar organiseren we weer een NOVA Jonge Filmers Festival dus ga maar vast aan de slag .

Veel succes.

Evert Hasselaar en Bianca van Gelderen.

"Jongeren aan zet"

Tijdens de coronaperiode, wilden we ervoor zorgen, dat er geregeld iets van actie was voor de leden.

Daarom organiseerde de Jong filmstudio Beilen samen met de gemeente Midden Drenthe en de Stichting Welzijn een filmwedstrijd voor jongeren.

Daar werd heel enthousiast op gereageerd. De films die toen ingestuurd zijn kan iedereen hieronder nu bekijken.

Foto's van de prijsuitreiking