Filmkamp 2022

Filmkamp Jonge filmstudio Beilen: het was weer  een geweldige ervaring.

De achtste keer filmkamp voor jongeren. Een gevarieerde groep van 11 tot en met 21 jaar.

23 jongeren van diverse pluimage: jong om te leren, ouder met ambities en veel talent als schrijver, acteur, regisseur, cameratechnicus. Op verzoek van de deelnemers van vorig jaar nu een kamp van vijf in plaats van vier dagen. Tijdens de herfstvakantie Noord.

Omdat  ‘Jong Film Studio Beilen’ het kamp organiseerde, kwamen veel deelnemers uit de provincies Groningen en Drenthe, maar ook uit Friesland en Noord Holland.

Op maandag 17 oktober half 10 ging de deur van de Manege “het Hoefijzer” weer open en kwamen de jongeren weer enthousiast binnen. Oude bekenden werden weer geknuffeld  en nieuwe jongeren moesten even wennen aan dit enthousiasme, maar volgend jaar doen ze  zelf ook vast mee aan dit ritueel.

Drie groepen maakten ieder een hoofdfilm en werkten ook nog creatief samen aan kleine producties.De vaste weekroutine inmiddels: de eerste dag een verhaal kiezen, scenario en shotlist uitwerken. Toen een leerzame workshop, deze keer over filmtechniek, geluid, animatiefilms.

Op dag twee de eerste opnamen maken, om te kijken of bedoelingen met technische mogelijkheden in overeenstemming te brengen zijn. Ook tijd besteden aan props en de juiste kleding, locatiekeuze en taakverdeling. Dag drie en vier zijn intensieve opnamedagen, op verschillende locaties. Het monteren begon ook op die dag en dat leverde oplossingen voor sfeer, snelheid en duur van de film. De meer ervaren jongeren doen de montage en moeten hun computer vullen met vaak meer dan 200 GB aan materiaal.  De jongere filmers konden meekijken en meebeslissen welke shots verwerkt moesten worden in de film. Op donderdag de bonte avond, waarbij alle camera’s, verlichting, streaming computer, hengel met microfoon werden ingezet en ook de jongsten betrokken bij het opbouwen van een complete filmset.

Het korte filmpje dat werd geschoten was als altijd hilarisch. Veel plezier en intussen heel veel leren.

Deze groep was zeer divers door verschil in leeftijd en filmervaring. De gedeelde interesse in film geeft een sterke binding. Er worden vriendschappen gesloten

Als het resultaat zichtbaar wordt, met mooie belichting, goed spel in passende locaties, dan ervaart ieder dat er veel tot stand is gebracht. Het filmkamp is een geweldige ervaring voor deelnemers en begeleiders.

De films zijn straks te zien op het Regiofestival Noord, op het Nova Jonge Filmers Festival en zeker ook op een klein festival met deelnemers en ouders.

Met dank aan de vele begeleiders, de catering, de ouders.

Evert Hasselaar en Bianca van Gelderen.