NOVA Jonge Filmers Film Festival

De jonge filmmakers tot 25 jaar toonden op 11 november 2023 in Theater Figi in Zeist hun dramatische, komische, ontroerende en ook bloedserieuze filmverhalen. In een rap tempo schitterden er maar liefst 28 korte films op het scherm en met tussendoor ook nog een workshop van Wouter Hermans over hoe je van je filmhobby je werk kunt maken. Er waren meer inzendingen en ondanks het verlengen van het programma met meer dan een uur konden enkele films niet vertoond worden. Dat is voor de makers altijd vervelend. De aanwezigen genoten volop van de ongedwongen en soms uitbundige sfeer. De jury was vol lof en dat werkt stimulerend voor startende filmers. De jongste deelnemer was 10 jaar, de oudste 25 jaar. Alles werd gezellig aan elkaar gepraat door onze presentatrice, Juul Rikkers. Ze wist de goede vragen aan de makers te stellen en zo hoorden we ook meer over de achtergrond van de films.

Natuurlijk zijn er  veel prijzen uitgereikt, (de totale uitslag staat op de site (Palmares) namelijk twee prijzen voor de drie leeftijdscategorieën, voor filmstudenten en voor het eerst ook voor deelnemende scholen. En uiteraard voor beste cameragebruik (Mipham Chhowing), beste geluidslaag (Job Schaaij), beste acteerprestatie (Barth Faber). De meest creatieve film werd gemaakt door het Jordan Montessori Lyceum in Utrecht. De laureaat is Thomas van Voornveld met een positieve en indrukwekkende documentaire over de Bijlmermeer. Verder was er weer een gezellige JUMBO tas voor alle jongeren met wat leuke verrassingen. Tot slot de verloting van 3 bioscoopbonnen, toegangskaarten voor Beeld en Geluid in Hilversum  en voor het filmmuseum EYE in Amsterdam De hoofdprijs was ook dit jaar weer een jaarabonnement op Digital Movie dat door hun is gesponsord./ Deze prijs ging ook nog eens als extra prijs naar de winnaar van de Laureaat. Allemaal geweldig gefeliciteerd.

Na afloop en ook via de mail zijn nog diverse leuke reacties binnen gekomen en we zien er dan ook naar uit om volgend jaar het 15de filmfestival voor jongeren te organiseren. Maar jullie kunnen nu alvast aan de slag , maak het de jury maar weer moeilijk! 

Maar wist je dat je als jongeren ook mee kan doen met het CINE NOVA weekend in november . Een 48 uurs project  en denk niet dat winnen die senioren natuurlijk wel weer . Neen hoor dit keer ging de winst (250.00 euro) naar 3 jongeren: Elin van der velde, Julia Wülfert en Nick Koene. Klasse jongens, gefeliciteerd!

Houd voor meerdere activiteiten steeds onze website in de gaten en schrijf je in voor de nieuwsbrief .